onsdag 18 april 2012

"Jag ska bli forskare när jag blir stor!"

Så sa Maximus efter dagens experiment. Idag handlade det om FRIKTION. Friktion är en kraft mellan två ytor, som beror på ytornas ojämnheter. Om du t.ex. drar två sandpapper mot varandra märker du att det går ganska trögt eftersom ytan är skrovlig och ojämn. Då är det mycket friktion. Motsatsen märker du om du drar två plastbitar med blank yta mot varandra. Då går det lätt. Då är det nästan ingen friktion alls.

Här kan du se tre experiment vi gjorde:



1) Gnid händerna mot varandra. Du märker att det blir varmt. Det beror på att det uppstår friktion mellan handflatorna.


2) Lägg två papper omlott med varandra. Dra i det understa pappret. Då följer det översta med. Det beror på att det är friktion mellan papprerna det gör att de "håller i" varandra.


3) Släpp två likadana plastflaskor på ett lutande plan. Den ena flaskan ska vara fylld med vatten upp till hälften. Vad händer? Först rullar flaskan med vatten fortaste för att den är tyngst och påverkas mest av tyngdkraften. När flaskorna kommit ner på golvet, den plana ytan, rullar den tomma flaskan fortast eftersom friktionen mellan vattnet och flaskans insida gör att flaskan med vatten rullar saktare.


Sedan fick vi vara friktionsdetektiver på rasten och leta efter plaster med hög och låg friktion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar